Riktig Mat

Direktlänk till inlägg 17 maj 2010

Grillsäsong!

Av Emil Malm - 17 maj 2010 21:45

  


Diverse från Grillen!


Grillsäsongen har börjat på allvar! Jag älskar det!

 Jag har grillat varje dag under kristihimmelsfärdshelgen, och jag kommer nog forstätta så länge det är bra väder! Variationerna är ju oändliga!

 I Fredags hade vi C och S på middag, det var då den här bilden kom till, grillad marinerad kycklingfile, grillad vårlök, majskolv och ugnsbakad potatis. Till det hade vi gjort gorgonzolacrème, fetaost och vitlöksröra, samt chilicrème.

 Vi skulle även haft grillad halloumi till, men det blev en liten överraskning med den. Vi hade köpt den här "nya" Grilloumi, som på namnet antyder att den går att grilla. Men när vi la den på grillen var det som att vi lagt på mozzarellaost, den bara smälte o rann ner över flamtämjare och brännare... mindre kul rengöring efter faktiskt... Så ska ni grilla halloumi, ptja, gör som ni vill, men jag tänker nog inte köpa Grilloumi någon mer gång. Dessutom smakade den som vilken hushållsost som helst. Ganska tråkigt faktiskt.

 Vi gjorde även en förrätt med smördeg och gorgonzola, det är försvinnande gott, och det var just vad som blev på bild, ingenting, det tog helt slut. Dom är väldigt enkla att göra dock.

 Mixa Gorgonzolaost ca 100g tillsammans med 1 dl crème fraiche (mer ost mindre crème om man vill ha mer ostsmak, den blir väldigt mild hur man än gör)

 Bred ut crèmen på kavlad smördeg (eller köp färdigkavlad på rulle o lägg ut). Rulla ihop degen som en rulltårta, skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg ut på bakplåtspapper. Grädda i ugn på ca 200ºC tills dom blir gyllenbruna, låt svalna något och servera.

 Kycklingmarinaden jag använde den här gången bestod av:

lagom till 2-4 filéer

ca 1 dl soya

1 tsk sambal oelek

1 tsk dijonsenap

1 tsk Liquid smoke

ca 1 msk ketchup

lite nymald svartpeppar

 Blanda ihop i en skål tills det inte är några klumpar av senap. lägg kycklingfilér i en påse och häll på marinaden, pressa ut all luft och knyt igen påsen.


Marinering:

Generellt när man marinerar kött/fågel så bör det ligga i sin marinad minst 3 dagar. undvik att ha olja i marinad, det separerar smakerna från varandra och minskar smakupptagninen i råvaran. Olja är däremot perfekt att använda i glace och grillolja.


När ska man använda vad?

 Egentligen är det ganska enkelt, dock blandas produkterna ihop väldigt ofta.

Marinad är en ren smaksättning, som i vissa fall hjälper till att möra köttet, samtidigt som det leder in salt och smakar i produkten så man får en jämnare och bättre smak.

Grillolja är något som man penslar på under själva grillningen, penslas på innan produkten läggs på grillen sen kontinuerligt under grillningen. Grilloljan tillsätter även den smak, men detta sätter sig mer i utan på produkten eftersom att det inte hinner tränga in så djupt. Grilloljan hjälper även till så att produkten inte fastnar så lätt. Det finns dock ett litet problem med grillolja, eftersom att det är just olja så brinner den väldigt lätt, droppar det ner i glöden har man snart ordentliga lågor som slår upp mot köttet och sotar ner och bränner det. Ett bra tips när detta händer är att ha en blomspruta med vatten som man kan släcka lågorna med. Ett par sprut med flaskan brukar hjälpa.

 Glaze är en produkt som man använder mot slutet av grillningen, t.o.m efter själva grillningen. Den är oftast mycket socker i och bränner därför väldigt lätt om man har den på från början. Så när köttet, kycklingen eller vad man nu grillar börjar bli klart, då är det dags att pensla på glaze. Glazen får gärna puttra ordentligt mot köttet, men bränner den är temperaturen från glöden/lågorna för hög.


 Det är ganska onödigt att använda alla dessa tre på en och samma gång. Har man t.ex marinerat köttet ordentligt behöver man inte ha någon smaksatt grillolja, utan då räcker det att pensla på lite vanlig olja (mat, raps eller oliv, det man råkar ha hemma) Sen kan man däremot gärna avsluta med lite glaze, man bör dock tänka på att ha samma smaker i glazen som i marinaden, så dom inte tar ut varandra. Ett enkelt sätt att göra det är att ta lite av marinaden och koka i en kastrull tillsammans med honung, socker eller sirap, eller varför inte alla tre? Låt den sedan koka en stund på låg värme så att lite av vätskan kokar bort, så blir den tjockare och kletigare och lättare att få fast på den grillade produkten.


Grillolja och glaze passar alldeles utmärkt ihop, men tänk på samma sätt där, använd så lika smaker som möjligt för att dom ska hjälpa varandra. Dessa två är perfekta om man inte har hunnit marinera köttet något, eller inte tillräckligt länge.


Mina nya favoriter för säsongen är en ny kryddserie från Santa Maria: Extra fine selection of spice, Kvarnar med mycket bra kryddblandningar

Tre favoriter jag har köpt än så länge:

 

 Jag har även provat Chili Explosion, fantastiskt god torkad chili, med väldigt bra styrka. Lime peppar, en blandning av lime och svartpeppar, härligt syrlig med fräsch limesmak och bra styrka med färsk svartpeppar.


BBQ & grill mesquite är helt fantastisk i hemgjorda hamburgare t.ex


-Emil


 
 
Annica

Annica

17 maj 2010 22:02

gottgottigottgott! Men du glömde nämna efterätten när s och c var här! Ben & Jerrys!!!! Mumma!!!

http://bliip.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Eva

18 maj 2010 19:02

Låter väldigt smaskens! Fast, förrätten - rullar ihop den som smörgåstårta? Inte rulltårta då?

 
Ingen bild

Ali

20 oktober 2010 08:45

Gud vad gott det Bästa. Vore kul om du kunde uppdatera din mat blogg så jag kan laga någon ny rätt det är snart slut på grillväder.Enligt hörsägen skulle den här mat bloggen uppdateras varje dag så jag känner mig lurad och sviken.SVIN

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emil Malm - 24 maj 2010 22:30


    Rimmad Lax med dillstuvad potatis   Det här är en väldigt klassisk rätt med enkla råvaror, om än något lyxigare nu mera, än hur den antagligen var från början. Sjöfararmat, dvs, rimmad (saltad) lax håller sig länge, även på ett fartyg dä...

Av Emil Malm - 12 maj 2010 18:45


  Köttfärslimpa med cheddarost och Karl-Johansvampsås samt pressad potatis och haricot vertes   Köttfärslimpa är nog en av dom enklaste färsrätterna att göra, i och med att själva "forma till" momentet är så pass enkel.  Köttfärsblandning...

Av Emil Malm - 11 maj 2010 21:15


    Varm inkokt lax med dillmajonnäs, pressgurka och färskpotatis   Lax är ju en trevlig middag, fantastiskt gott, när den är tillagad på rätt sätt. Går ju att variera i all oändlighet (nästan iallafall).  Vad ska man tänka på vid ti...

Av Emil Malm - 10 maj 2010 20:23


    Stekt majskyckling med grön sparrissallad samt kapris och dijonsenapsås och kokt färskpotatis   Jaha, idag gjorde jag den här enkla rätten, lite vårinspirerad. Det börjar ju bli läge för sparris och sådant. Troligtvis får vi in gotl...

Av Emil Malm - 9 maj 2010 22:02

Jaha ja, det här trodde jag väl aldrig skulle hända. Att jag skulle göra en blogg.  Men nu blir det så. Jag satt häromdagen o kollade lite på olika matbloggar, och så slog mig tanken: "Det finns ju inga som är något att ha! Bara massor med paj...

Presentation


Emil Malm´s matblogg

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards