Direktlänk till inlägg 24 maj 2010
Rimmad Lax med dillstuvad potatis
Det här är en väldigt klassisk rätt med enkla råvaror, om än något lyxigare nu mera, än hur den antagligen var från början. Sjöfararmat, dvs, rimmad (saltad) lax håller sig länge, även på ett fartyg där förvaringen kunde vara svår, potatis gick alltid att ha med sig på båtarna.
Hur gör man då för att rimma lax?
Jo, man tar en bit färsk laxfilé med skinn, sen gör man en blandning av 1 dl salt och 0,5 dl socker. Det är samma sak till gravad lax, men då vänder man på proportionerna.
Strö lite av saltlandningen i en form (stor nog att rymma laxbiten), lägg i laxen med skinnet nedåt, strö sedan på rikligt med blandning uppe på laxen. Låt det stå i rumstemperatur tills saltblandningen börjar "vattnas", ställ därefter in i kyl med ett lock eller plastfolie över. Efter ca 12 timmar i kylen är det bra att vända på filén och sedan in 12 timmar i kylen igen. Sedan är det bara att skiva upp laxen i tunna skivor, klart!
Dillstuvad potatis:
till 4 pers:
Ca 800 kg kokt potatis i skivor (ca 0,5-1 cm tjocka)
7 dl mjölk (eller 4 dl mjölk 3 dl grädde)
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
0,5dl hackad dill
Salt och vitpeppar
smält mjölet i en kastrull och häll i mjölet, blanda ut till en jämn smet. Häll sedan på mjölken och låt den sjuda några minuter. Blir stuvningen för tjock kan man späda med lite mjölk. Smaka av med Salt och peppar.
Detta är en vit grundsås, Bechamelsås.
Lägg sedan i den skivade potatisen och låt den bli varm i bechamelen.
Blanda försiktigt ner den hackade dillen. Servera med en stor kvist färsk dill, citronklyfta och den rimmade laxen.
Enjoy!
Jaha ja, det här trodde jag väl aldrig skulle hända. Att jag skulle göra en blogg. Men nu blir det så. Jag satt häromdagen o kollade lite på olika matbloggar, och så slog mig tanken: "Det finns ju inga som är något att ha! Bara massor med paj...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|