Riktig Mat

Alla inlägg den 12 maj 2010

Av Emil Malm - 12 maj 2010 18:45

 

Köttfärslimpa med cheddarost och Karl-Johansvampsås

samt pressad potatis och haricot vertes


Köttfärslimpa är nog en av dom enklaste färsrätterna att göra, i och med att själva "forma till" momentet är så pass enkel.

 Köttfärsblandningen är ju nästan allatid detsamma, vad man än vill smaksätta med. Man gör på samma sätt till Pannbiff, järpar, köttbullar, köttfärslimpa o.s.v


Grundrecept 4p:

600g nötfärs

2 ägg

1 stor gul lök, hackad

1 msk senap

2 dl mjölk

0,5 dl ströbröd

salt och peppar


Stek löken gyllenbrun i stekpanna, och låt sedan svalna. Under tiden, vispa ner ströbrödet i mjölken och låt det svälla i ca 5 min.

 Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, arbeta noga så att det inte är några klumpar, varken av köttfärs eller ströbröd, det ska vara en jämn smet. Gör ett "stekprov", d.v.s, ta en lite bit av färsen och provstek och smaka, bara för att se hur det är med salt och peppar. Tillsätt ev mer av någonting.

 Forma till Limpa, på smord form, eller biffar och stek i stekpanna, o.s.v

Om man vill kan man smaksätta färsen med t.ex hackad färsk timjan, basilika, toltorkade tomater, vitlök eller varför inte oliver och fetaost?


Idag hade jag i tärnad cheddarost, det bidrar med en härlig sälta och krämighet när det smälter. Går givetvis med vilken ost som helst. men det kan gärna vara något med smak, tex Västerbotten eller cheddar.


Köttfärslimpan kör man som den är i ugnen, 160ºC varmluft. Kärntemp ca 60ºC, eller skär ett litet snitt och se om köttfärsen är röd eller ej. Lite rosa gör ingenting, eftersom att det bara är nötfärs, men just färsrätter är inte så fantastiska blodiga...


Karl-Johansvampsås:

 ca 100 g Karl-Johansvamp, eller annan svamp om man vill, går t.ex att använda champinjoner eller kantareller

1 buljongtärning, kyckling eller svamp

1 dl vatten

3 dl grädde

1/2 gul lök.

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar


Börja med att steka svampen i stekpanna eller i kastrull, när svampen börjar få färg, tillsätt lök och vitlök och fräs med det en lite stund, häll sedan på vatten och buljongtärning, låt koka ca 10 min under lock, tillsätt sedan grädde och koka i ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.

 När det gäller Karl-Johansvamp så får men bäst resultat om man mixar såsen slät, t.ex med stavmixer, men ännu heldre en mixerkanna/blender.

 Om man har champinjoner eller kantareller är det ju synd att mixa sönder dom eftersom att dom är ganska fina att ha i såsen. Men se då till att hacka löken lite finare, så man inte får en halv lök på sin tallrik.

 Red av såsen med maizena-redning, eller om man vill,

"burre manier" toppredning: 

Blanda ihop lika delar mjukt smör och mjöl till en slät klump. Tillsätt detta när såsen kokar. blanda ner lite i taget under vispning, ju mer mjölblandning desto tjockare blir såsen. Men låt såsen koka någon minut innan man häller i mer mjölblandning, det reder inte på en gång.


- Emil


Presentation


Emil Malm´s matblogg

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards